Begonya Martínez • Des de l’altre costat

Estàndard

 DES DE L’ALTRE COSTAT

Cada any, quan començam els Jocs Florals, comença a respirar-se un altre ambient a l’escola. Música, cançó, dansa, poemes, càstings… però sobretot, molta, moltíssima il·lusió.

Fa 17 anys (com passa el temps!!) que vaig viure els Jocs Florals com a alumna. L’any 1993 vaig ser la presentadora de la vuitena edició (quan en Miquel Tallada i na Puri m’ho varen proposar, me vaig posar a pegar bots!!) Dos anys més tard vaig guanyar el tercer premi obert amb un poema dedicat al primer amor, que no s’oblida mai. Amb el temps, he de dir que he trobat aquell poema molt cursi, però a la vegada molt sincer i molt, molt adolescent.

Ara ja fa uns quants anys que estic a l’altre costat; i l’experiència dels Jocs Florals, ja com a professora, és encara més enriquidora. Els Jocs Florals han canviat molt. Abans, els professors havien de demanar per favor que els alumnes s’atrevissin a llegir un poema o tocar el piano damunt un escenari (quina vergonya!!). Avui, em canvi, hem de fer càstings perquè, malauradament, no tothom pot fer allò que li agradaria fer. I aquesta és, sens dubte, la part més difícil. Haver de trencar il·lusions, haver de dir que no a adolescents que, en definitiva, només volen participar en un acte que ens emociona a tots. Des d’aquí, gràcies a tots per la vostra comprensió.

Els Jocs Florals han jugat un paper important  la meva vida. Vaig decidir estudiar Filologia Catalana després de “respirar” els versos de Vicent Andrés Estellés i de Josep Maria Llompart en els Jocs Florals de 1993. Però sens dubte l’anècdota que més m’emociona de totes les viscudes és el naixement de la meva filla durant els Jocs Florals de 2008. M’han contat que, abans de llegir un dels poemes guanyadors d’aquell any, na Miquela Lladó (una de les persones que fan que els Jocs Florals surtin beníssim any rere any) va dedicar-li unes paraules a la meva filla: “El poema més bell d’aquesta nit nom Marta i ha pesat 3’200 kg.”

 Sense ànim de semblar n’Almodóvar recollint el seu Òscar, vull donar les gràcies a gent que m’ha ensenyat el que és POESIA: Gràcies, Miquela, per enriquir-me cada dia amb la teva saviesa. Gràcies també a tu, Malena, crec que feim un bon equip! Gràcies Puri, gran “curranta”, amiga i perfecta organitzadora!;  Cati, sempre tan discreta i imprescindible; la meva peça clau a l’escola, Irene: sense tu no me faria tan feliç la meva feina; tutores de 4t d’ESO, Merche, Paula, Lina, sempre disponibles pel que faci falta, Tomeu, per ser un historiador amb ànima de poeta; Miquel, per ser un home de ciència tan enamorat de les lletres; Laureta, per voler llegir poemes adolescents a l’escenari; Viki, per compartir infanteses; Cris, per ser tan jove!!; Tracy, because you’re so lovely!!; Catalina, per compartir amb mi tantes i tantes confidències; Toni Pascual, per adreçar-me els millors versos en moments clau de la meva vida; i un llarg etcètera de gent que em fa tan fàcil la meva feina i que fa que cada dia sigui un poema. A tots els meus companys, vos estim! I a vosaltres, alumnes, gràcies per no perdre mai la il·lusió i per recordar-me l’adolescent que un dia vaig ser.

9 responses »

 1. Com molts de vosaltres sabeu, na Begonya va ser ex-alumna meva. I ara és companya, amiga i una de les persones que més estim de l´ escola… És fàcil formar amb ella un bon equip !!
  Un dia me digué una cosa que potser sigui la més guapa que un alumne pugui dir al seu mestre: ” jo volia estudiar filologia per ser una professora com tu “.
  Gràcies Bego, per escriure al bloc i sobretot per ser com ets. MALENA

 2. Begonya, gràcies a tu per ser com ets. Ja saps que t’estimam i que ens encanta tenir exalumnes com voltros entre el professorat, ja que fer feina junts ens fa tornar més joves (si és que això encara és possible). Record, com si fos ara, l’alumna més activa de l’escola assajant ballet, col·laborant a la revista, anant al Teatre Principal, escrivint un poema, …i dinant d’una poma abans d’entrar a estudiar la Unificació Alemanya. Com eres capaç de fer-ho tot… bé !?

 3. Beego, és una llàstima que donis Història en anglès… perquè la teva sinceritat, emoció i ànsies que dónes als teus escrits en català, poca gent ho aconsegueix.
  Em fas tenir-te enveja!! 🙂
  Saps mesclar experiència amb agraïments, i il·lusions amb moltíssima, moltíssima alegria!
  Esperam que aquesta vint-i-cinquena edició conservi toda la màgia i tota la passió de cada any, i que algun dia, el poema més bell del ‘o8; anomenat Marta, ens deleïti amb tot el encantament que ho fa la seva mare dia a dia.

  Mentre, ens esforçarem per a que aquests XXV anys siguien especials, siguin únics.
  Gràcies per tenir-te a l’altre costat, ja que sense tu, els Jocs no tindrien ni la meïtat de sentit i alegria. Estic segura.

 4. Begonya moltes gràcies per ser com ets, amb el teu encant i també el de Merche i Puri m’heu ajudat a escollir el meu futur, és a dir lletres. Però també vull agrair a cada un dels professors de 4t d `ESO la feina que fan amb nosaltres dia a dia, els valors que ens intenten ensenyar per a ser millors persones, són gent com Antònia,Meli, Paqui, Paula, Miquel Tallada, Cristóbal, fins i tot Pep Cifre. L’any que ve si que us troba a faltar.
  Esper que aquests Jocs Florals siguin iguals o millors que els dels anys anteriors.
  Gràcies.

 5. Retroenllaç: Puri Reus • Brollador de sentiments « Els Jocs Florals de Sant Gaietà

 6. Estimada Bego:
  Gràcies per formar part del meu “brollador de sentiments” i compartir-los amb mi!!!!!. Aquesta setmana que comença és molt especial per a mi i sé que ho saps!!!! Sempre he trobat que ets una gran persona i m’ho has demostrat com a alumna, com a companya de feina i sobretot com a amiga!!!! Una besada!!!
  Puri

 7. Retroenllaç: Cati Ramon Verger • Uns Jocs inoblidables « Els Jocs Florals de Sant Gaietà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s